top of page
Search

Bryta ditt företags "fyra minuters mil"



Neurovetenskapen om att övervinna begränsande övertygelser

Sedan urminnes tider har människor varit på en strävan efter att tänja på gränserna för det möjliga. Ett sådant uppdrag var uppdraget att bryta den fyra minuter långa milen. Detta var en bedrift som ansågs vara mänskligt omöjlig tills Sir Roger Bannister gjorde det ofattbara 1954 och slutade en mil på 3:59,4.


Det är en perfekt illustration av att övervinna begränsande övertygelser, och det finns mycket det kan lära oss inom affärer, ledarskap och innovation.

Bannisters prestation har en universell läxa: "omöjligt" är bara en idé, ofta en illusion skapad av våra hjärnor. För företagsledare som du är det viktigt att bryta ditt företags "fyraminutersmile" för att främja innovation, tillväxt och konkurrensfördelar.


Kraften i att begränsa övertygelser

Begränsande övertygelser är som osynliga barriärer som hindrar vår potential. De kan visa sig som självtvivel, rädsla för att misslyckas eller tron att vissa mål är ouppnåeliga. Som VD är det avgörande att inse att dessa begränsande övertygelser kan genomsyra din organisation, kväva kreativiteten och hindra framsteg.


Neurovetenskapen bakom begränsande övertygelser

Ur ett neurovetenskapligt perspektiv är begränsande föreställningar djupt inbäddade mönster i våra neurala nätverk. Varje gång vi accepterar en begränsande övertygelse, blir den neurala vägen förknippad med den tron starkare, och det gör även tron själv. Det är en självförevigande cykel. Detta har sina rötter i ett koncept som kallas Hebbs lag, som säger: "Neuroner som eldar tillsammans, kopplar samman."


Låt oss nu tillämpa detta på ditt team. Om de tror att de inte kan tänka utanför ramarna eller se nya möjligheter, kommer de att fortsätta att bete sig på ett sätt som förstärker denna övertygelse, vilket skapar en starkare neural väg för den och gör det ännu svårare att bryta.


Bryter cykeln

Hur bryter du denna cirkel? Det första steget är att inse att cykeln existerar. När detta är gjort börjar det verkliga arbetet.


En nyckelstrategi kallas kognitiv reframing, en psykologisk teknik som innebär att identifiera och utmana begränsande övertygelser för att ersätta dem med stärkande. Låt oss till exempel säga att vissa medlemmar i ditt team tror att de inte kan bidra till innovation eftersom de inte är "kreativa". Omformulera denna övertygelse: Alla har ett unikt perspektiv och kan bidra med värdefulla insikter, oavsett deras upplevda nivå av kreativitet.


Genom att förstå dessa underliggande mekanismer ger Brighter Leaders verktyg och coachning som stödjer ledare som hjälper sina team att bryta sig loss från sina självpåtagna begränsningar och anamma ett tillväxttänk.


Neuroplasticitet: Hjärnans superkraft

Vi kan inte diskutera att övervinna begränsande föreställningar utan att nämna neuroplasticitet – hjärnans förmåga att förändras och anpassa sig som svar på upplevelser. Det är som hjärnans superkraft, och det är nyckeln till att bryta de fyra minuter långa milen för ditt företag.


Till exempel, när Bannister bröt den fyra minuter långa milen var det mer än en fysisk bedrift. Det krossade en psykologisk barriär och utlöste ett globalt trosskifte. Bara 46 dagar senare slogs Bannisters rekord, och sedan dess har tusentals idrottare sprungit mindre än fyra minuters mil. Hjärnan, när den inser möjligheten av en sådan bedrift, kopplar om sig själv för att utföra den.


Ledare kan utnyttja neuroplasticitet för att hjälpa sina team att övervinna begränsande övertygelser. Börja med att uppmuntra övningar som mindfulness, kognitiv omformulering och konsekvent lärande. Främja en kultur av tillväxttänk där utmaningar omfamnas, misslyckanden ses som lärandemöjligheter och fokus ligger på ständiga förbättringar.


Låt oss titta på ett företag som har uppnått detta: Google. Googles "Moonshot thinking" uppmuntrar sina anställda att tänka 10x, inte 10%. De främjar idén att uppnå 10% förbättring innebär att du i princip konkurrerar med alla andra, men om du siktar på en 10x förbättring är du i en egen liga. Denna typ av tänkande gör det möjligt för anställda att bryta sig loss från begränsande övertygelser, främja kreativitet och innovation i stor skala.


Tänk om misslyckande

En vanlig begränsande tro är rädslan för att misslyckas. Hjälp ditt team att omformulera misslyckande som en möjlighet till tillväxt och lärande. Dela berättelser om framgångsrika individer som råkat ut för motgångar men använde dem som språngbrädor mot prestation. Uppmuntra ditt team att se misslyckande som en viktig del av processen och betona vikten av motståndskraft.


Thomas Edisons jakt på glödlampan involverade tusentals misslyckade försök, men hans orubbliga beslutsamhet ledde så småningom till en av mänsklighetens största uppfinningar.


Utmaningsantaganden

För att tänka utanför ramarna måste dina teammedlemmar ifrågasätta sina antaganden och utmana status quo. Uppmuntra dem att utforska alternativa perspektiv och omfamna mångfald av tankar. Skapa en miljö där idéer hyllas och oliktänkande värderas, vilket främjar en innovationskultur.


Netflix störde underhållningsbranschen genom att utmana den traditionella videouthyrningsmodellen och föreställde sig en framtid där streamingtjänster dominerar.


Visualisering och målsättning

Visualiseringens kraft kan inte underskattas. Uppmuntra dina teammedlemmar att levande föreställa sig att de når sina mål. Neurovetenskaplig forskning visar att hjärnan inte kan skilja mellan inbillade och verkliga upplevelser, vilket gör sinnet i ordning för framgång. I kombination med väldefinierade målsättningar kan denna praxis låsa upp en enorm potential.


Serena Williams, den ikoniska tennisspelaren, är känd för sina exceptionella mentala förberedelser och visualiseringstekniker. Innan hon kliver in på banan visualiserar Serena sig själv när hon utför felfria server, kraftfulla markslag och smidiga rörelser. Hon föreställer sig att hon övervinner utmaningar, håller sig fokuserad och i slutändan vinner matchen.


Genom visualisering utnyttjar Serena kraften i sitt sinne för att skapa en mental plan för framgång. Hon sätter upp specifika mål för varje match, som att slå ett visst antal ess eller att utföra ett speciellt skott med precision. Genom att tydligt definiera sina mål och levande föreställa sig att hon uppnår dem, förbereder Serena hennes sinne och kropp för optimal prestation.


Serenas engagemang för visualisering och målsättning gör att hon kan gå in i matcher med en ökad känsla av självförtroende och klarhet. Hon utnyttjar kraften i sitt sinne för att hålla fokus, anpassa sig till olika situationer och hålla ut genom motgångar. Som ett resultat har Serena nått oöverträffad framgång och cementerat sin status som en av de största idrottarna genom tiderna.


Omfamna risktagande

För att övervinna begränsande övertygelser måste ditt team vara villigt att ta kalkylerade risker. Uppmuntra dem att gå ut ur sina komfortzoner, vilket ger ett säkert utrymme för experiment. Betona att misslyckande inte är en återspegling av deras värde utan en värdefull möjlighet till lärande.


Elon Musks djärva satsningar, som SpaceX och Tesla, har revolutionerat rymd- och bilindustrin genom att utmana konventionell visdom och ta kalkylerade risker. Hans ledarskap har krossat begränsande övertygelser genom att sikta på till synes omöjliga mål, som att återanvända raketboosters för att drastiskt minska kostnaderna för rymdresor.

Som en visionär ledare är det ditt ansvar att vårda en kultur som bryter sig fri från begränsande övertygelser och odlar en miljö med gränslösa möjligheter.


Börja med att identifiera och ta itu med eventuella organisatoriska hinder som hindrar kreativt tänkande och tillväxt. Investera i medarbetarutvecklingsprogram som ledarskapsutbildning och coachning som använder neurovetenskapens senaste rön som vi gör på Brighter Leaders.


Tillhandahålla resurser för personlig tillväxt, och fira och belöna innovativt tänkande. Främja en inkluderande kultur som värdesätter olika perspektiv, och se till att alla känner sig bemyndigade att bidra med sina unika insikter.


Att bryta den 4-minutersmil som en gång ansågs vara omöjlig, tjänar som en påminnelse om att med rätt tänkesätt och en vilja att utmana våra begränsningar, är anmärkningsvärda prestationer inom räckhåll. Genom att utnyttja insikterna från neurovetenskapen och implementera strategier som uppmuntrar innovation och stärker ditt team, kan du bryta igenom barriärerna för begränsande övertygelser och revolutionera din organisation, driva innovation och driva tillväxt.


Kontakta oss och boka ett 15 min utforskande samtal där vi kan hjälpa dig att avslöja ditt lags och organisationens potential.

70 views0 comments
bottom of page