top of page
Sök

Lär dig hantera din stress för att bli den bästa versionen av Dig

Uppdaterat: 24 juni 2022


Du kanske blir förvånad när du får höra att stress inte existerar i den fysiska världen. Stress är något som skapas i våra egna sinnen. Att det är såhär gör det dock inte mindre svårt eller smärtsamt.


Skulle du hålla med om att ju mer vi förstår något desto lättare är det att hantera det? Vad det än är. Om någon skriker på dig kanske du reagerar med ilska eller besvikelse. Du har säkert hört talas om begreppet "fight or flight" förut. Slåss eller fly. Det här systemet aktiveras i den äldsta delen av din hjärna som kallas amygdala, även känd som reptilhjärnan.


Å andra sidan om du har en mycket tydlig förklaring, säg till exempel att någon skriker på dig för att en trädgren går av och du står precis under den, kommer din reaktion sannolikt att vara annorlunda.


Att förstå hur stress skapas av våra sinnen hjälper dig också att hantera det på ett bättre sätt.


Utan att gå in för mycket i detalj eftersom jag inte är hjärnforskare kan jag dela med mig av att när hjärnans stresscenter aktiveras blockeras motivationscentret vilket gör att du känner panik eller överväldigande, även känd som stress.


När stresscentret är fullt är det vanligaste beteendet att gå runt i cirklar utan att få saker gjorda, helt enkelt för att skjuta upp det. Detta förstärker i sin tur känslan av stress. När stressnivån är alldeles för hög börjar du känna andra effekter i kroppen, som sömnsvårigheter, förlust av hår, förlust eller vinst av väntan, smärta i olika delar av kroppen, samt ångest och irritabilitet.


Människor i din omgivning kommer inte att tycka att du är en härlig person att vara runt och innan du märker det kommer både ditt arbete och personliga relationer att drabbas.


Så här är några bra övningar för att sänka dina stressnivåer:


• Identifiera på ett övergripande sätt de stora sakerna du behöver få gjort, eller de stora ämnena som håller dig vaken på natten

• För var och en av dessa stora ämnen identifiera några åtgärder att vidta

• Prioritera dessa åtgärder

• Gör dem. Om du inte gör det kommer du att förstärka stressen. Det är av yttersta vikt att du förbinder dig med dig själv att göra vad du än bestämmer dig för att göra.
Denna process fungerar bättre när den leds av en professionell coach. Behöver du mer hjälp? Kontakta oss här.


Brighter Leaders team önskar er en trevlig sommar!

23 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page