Sök

Lär dig hantera din stress för att bli den bästa versionen av Dig

Uppdaterat: 24 juni


Du kanske blir förvånad när du får höra att stress inte existerar i den fysiska världen. Stress är något som skapas i våra egna sinnen. Att det är såhär gör det dock inte mindre svårt eller smärtsamt.

Skulle du hålla med om att ju mer vi förstår något desto lättare är det att hantera det? Vad det än är. Om någon skriker på dig kanske du reagerar med ilska eller besvikelse. Du har säkert hört talas om begreppet "fight or flight" förut. Slåss eller fly. Det här systemet aktiveras i den äldsta delen av din hjärna som kallas amygdala, även känd som reptilhjärnan.

Å andra sidan om du har en mycket tydlig förklaring, säg till exempel att någon skriker på dig för att en trädgren går av och du står precis under den, kommer din reaktion sannolikt att vara annorlunda.

Att förstå hur stress skapas av våra sinnen hjälper dig också att hantera det på ett bättre sätt.

Utan att gå in för mycket i detalj eftersom jag inte är hjärnforskare kan jag dela med mig av att när hjärnans stresscenter aktiveras blockeras motivationscentret vilket gör att du känner panik eller överväldigande, även känd som stress.

När stresscentret är fullt är det vanligaste beteendet att gå runt i cirklar utan att få saker gjorda, helt enkelt för att skjuta upp det. Detta förstärker i sin tur känslan av stress. När stressnivån är alldeles för hög börjar du känna andra effekter i kroppen, som sömnsvårigheter, förlust av hår, förlust eller vinst av väntan, smärta i olika delar av kroppen, samt ångest och irritabilitet.