top of page
Search

Hur Du behärskar kraften i att vara KONSEKVENT



Det är inte ditt fel om du lider av inkonsekventa resultat i din karriär eller ditt personliga liv.


På ett rationellt plan vet vi alla vad som behöver göras.


Vi sätter upp mål och kanske till och med har en tydlig handlingsplan.





Så vad händer, varför får du inte de resultat och resultat du så mycket förtjänar och önskar?


Att förstå hur hjärnan fungerar kommer definitivt att ge ljus i denna situation. Vår hjärna gillar inte förändring. Förändring upplevs som riskabelt och tar dessutom energi, vilket går emot hjärnans två högprioriterade funktioner: hålla oss säkra och spara energi. Vad betyder det egentligen?


Detta berättar ett par saker du behöver höra:

För att "åsidosätta" denna naturliga funktion i din hjärna för att hålla dig säker och fast där du är, måste du ha ett VARFÖR, en dröm eller en vision som är större än några rädslor eller hinder.


Så fråga #1 för dig själv är: Vad är ditt STORA varför, dröm eller vision?

- Ju större förändring desto större är hjärnans motstånd.


Fråga #2 att ställa dig själv är: Vad är minsta förändring/steg i rätt riktning som jag kan ta?

Din hjärna har skapat vanor som ett sätt att använda mindre energi och skapa förutsägbarhet. Dessa vanor kan ses som "motorvägarna" i hjärnan. För att skapa nya "motorvägar" måste du upprepa det nya mönstret tillräckligt många gånger så att det blir en vana för din hjärna.


Fråga #3 att ställa dig själv är: Är du intresserad eller är du engagerad i att göra det du identifierade i föregående fråga dag ut och dag in?

- Om du är intresserad kommer du att sluta när du möter hinder. Om du är engagerad gör du vad som krävs för att hålla dig själv i spår och upprepa det nya beteendet.

Konsekvens handlar om övning. Ju mer du tränar desto lättare blir det. Eftersom din hjärna har ett starkt belöningssystem behöver du koppla ihop den nya övningen med en belöning.


Fråga #4 till dig är: Vilken belöning kommer du att tilldela dig själv varje gång du visar konsekvens och gör det du åtagit dig att göra?


Vår hjärna, som vi nämnde (ett organ som skapar vanor) är viktigare att du gör den förändringen som du bestämde dig för att genomföra i ditt ledarskap eller ditt liv även om intensiteten ibland är mindre. Vanan är långt viktigare än intensiteten.


Om du som ledare till exempel bestämmer dig för att du behöver mer tid för reflektion och bestämmer dig för att öka den reflektionstiden med 10% (kom ihåg, små stegvisa förändringar istället för stora på en gång)


Om detta innebär i ditt liv 5 min om dagen och du vissa dagar inte har någon tid alls att reflektera, är det bättre att ställa in en viss tid och börja reflektera åtminstone i 2 min. Om du gör detta varje dag blir det lättare att öka till 3, 4, 5 och så småningom 10 minuter eller 15 eller 30.


Fortsätt och prova detta och med tid och övning kommer du att behärska att blir mer konsekvent och med det kommer alla positiva effekter som det kommer att medföra i ditt ledarskap och liv. Det finns ett par ytterligare viktiga frågor att ställa dig själv, och vi delar mer än gärna dem med dig med tanke på din personliga specifika situation.


Vi hjälper våra kunder att behärska vad det än är de behöver behärska som ledare och individer. Detta är bara ett exempel på hur vi gör det. Om du har en utmaning som du äntligen vill lösa, boka ett utforskande möte med oss så hjälper vi dig gärna.

13 views0 comments
bottom of page