top of page
Sök

Hemligheten bakom effektivt ledarskap i en värld av distraktionerDoften av havssalt hänger i luften, soltyngda vågor slår sig för dina fötter och den senaste bestseller väntar på din uppmärksamhet. Det är sommar. Säsongen av förfriskningar, avkoppling och föryngring. Det är också distraktionens säsong. Som chef, VD eller HR-ledare är du inte främmande för denna dikotomi. Valet mellan orubbligt fokus och otaliga distraktioner är en daglig kamp. Låt oss ta upp denna relevanta fråga, med rötter i ett urgammalt ordspråk, "Om du förbinder dig till ingenting, kommer du att bli distraherad av allt."Engagemangets neurovetenskap


Innan vi dyker in i ämnets krångligheter, låt oss gå in i neurovetenskapens fascinerande värld.

Forskning inom neurovetenskap tyder på att engagemanget aktiverar den prefrontala cortex, hjärnans centrum för beslutsfattande och målsättning. När du gör ett åtagande skapar din hjärna ett kognitivt ramverk som håller distraktioner på avstånd och behåller fokus på uppgiften. Omvänt, när du misslyckas med att engagera dig, tar det limbiska systemet - ansvarigt för känslomässiga reaktioner och minne - ratten. I detta tillstånd blir du sårbar för varje distraktion som korsar din väg.

Som neuroforskaren Amishi Jha uttrycker det: "Vår uppmärksamhet är den mest värdefulla resurs vi har. När vi inte skyddar den är det som att lämna kronjuvelerna på gräsmattan framtill."Sagan om två vd:ar


För att bättre illustrera denna princip, låt oss utforska berättelsen om två fiktiva VD:ar - den passionerade Peter och den fokuserade Fiona.

Peter, en karismatisk ledare för en blomstrande tech start-up, brinner för varje aspekt av sin verksamhet. Han doppar tårna i varje projekt, omfamnar varje ny idé och hoppar på varje möjlighet. Peter är en ivrig mångsysslare, eller det tror han. Resultatet? Han är ofta överväldigad, missar deadlines och kämpar för att hålla sitt företag på rätt spår.

Å andra sidan har vi Fiona, VD för ett konkurrerande teknikföretag. Fiona utövar engagemangets konst. Hon väljer sina strider klokt och engagerar sig fullt ut i ett fåtal utvalda projekt. Medan Peter översvämmas av oavslutade uppgifter, levererar Fiona excellens, i tid, varje gång. Under hennes fokuserade ledarskap växer hennes företag stadigt och överträffar Peters i alla mått.

I den här berättelsen är Peters passion berömvärd, men det är Fionas engagemang som ger resultat. Nyckeln här är inte att stävja dina passioner utan snarare att engagera dig för dem selektivt, strategiskt.Balansen mellan Engagemang och Avkoppling


Men vänta, är det inte sommar? En tid att luta sig tillbaka, koppla av och låta sinnet vandra? Ja, och det med rätta. Förbehållet ligger i att hitta balansen mellan engagemang och avkoppling.

Avkoppling och stillestånd är avgörande för kreativitet och problemlösning. Faktum är att neurovetenskaplig forskning visar att hjärnans standardlägesnätverk (default mode network), som är aktivt under perioder av avkoppling, spelar en avgörande roll för kreativitet och innovativt tänkande.

Tricket är att tillämpa samma princip om engagemang för din avkopplingstid. Engagera dig fullt ut för den där romanen vid stranden, eftermiddagsseglingen eller golfen. När du låter ditt sinne engagera sig fullt ut i avkoppling, kommer du att upptäcka att det laddas mer effektivt, vilket leder till ökad produktivitet och fokus när du återvänder till jobbet.Uppmaningen till handling


Så, hur tar vi denna neurovetenskap till styrelserummet, hemmakontoret eller till och med strandhytten?

  • Välj klokt: Det första steget är att välja dina åtaganden strategiskt. Det är okej, till och med nödvändigt, att säga nej ibland.

  • Engagera dig fullt ut: När du har valt, engagera dig helt. Låt din prefrontala cortex ta tyglarna och styr dig bort från distraktioner.

  • Skydda din tid: Bevaka din uppmärksamhet som kronjuvelen den är. Använd verktyg som kalenderblockering, sätt gränser och låt ditt team veta när du är och inte är tillgänglig.

  • Slappna av helhjärtat: Tillämpa samma princip om engagemang för din stilleståndstid. Din hjärna kommer att tacka dig för det.

Som chef, VD eller HR-ledare kräver världen mycket av din uppmärksamhet. Förmågan att engagera dig i rätt saker, samtidigt som du tar till dig nödvändig driftstopp, är det som skiljer bra ledare från framstående. Så när du njuter av din semester, kom ihåg att om du inte förpliktar dig till någonting kommer du att bli distraherad av allt. Istället engagera dig, fokusera, slappna av och skörda frukterna.


I sin senaste bok delar Brighter Leaders VD, Lizzie Claesson, med sig av några praktiska övningar för att engagera sig och koppla av under semester och fritid. Titta in i boken.

6 visningar0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page