top of page
Search

Prestandaalkemi: Omvandla bristande motivation till dynamisk tillväxt

Updated: Nov 10, 2023


I alla företag är underprestationer den outtalade utmaningen, som gömmer sig i klarsynt. Det är inte bara en rad i en balansräkning eller en bild i en kvartalsrapport – det är gapet mellan var ditt företag är och var det kan vara. Denna lucka, ofta på grund av en enkel brist på motivation, kan tyst urholka din organisations potential. Att känna igen det är en sak; att ta beslutsamma åtgärder för att överbrygga det är en annan.


Låt oss inse det: kostnaderna för omotiverade anställda överstiger bara bristen på produktivitet. Det sipprar in i sprickorna i din organisation, urholkar kulturen, dämpar innovation och försämrar din mest värdefulla tillgång – ditt folk.


Men vad händer om jag sa till dig att detta genomgripande problem inte är en terminal diagnos för ditt företags prestation? Istället är det en förvandling som väntar på att ske. Det är här du inte bara kräver excellens – du inspirerar den.


Som ledare, HR-proffs, VD:ar och chefer på C-nivå är det dags att fördjupa sig i prestationsalkemin. Processen är inte höljd i mystik utan rotad i det påtagliga, det praktiska, det handlingsbara.


1. Gräv upp roten, trimma inte bara löven

Innan du kan väcka motivation inom ditt team måste du förstå kylan inom dig. Engagemangsundersökningar, en-till-en, exitintervjuer – det här är dina verktyg. Använd dem för att gräva djupt. Tillgodoses dina anställdas behov enligt Maslows hierarki? Finns det en obalans mellan deras värderingar och företagets agerande? Kom ihåg att en anställds tystnad ofta talar högre än deras produktivitet.


2. Omdefiniera berättelsen om framgång

Framgång är inte bara en stege att bestiga; det är ett landskap som ska utforskas. Omformulera hur prestationer ser ut i din organisation. Sätt storslagna visioner, ja, men fira också mikrosegrarna, de små innovationerna, vardagen. Gör framgång till en berättelse där varje medarbetare är både författare och hjälte.


3. Skapa katalysatorer, inte diktatorer

Ledarskap är degeln där motivationen förfinas. Träna dina ledare att vara katalysatorer för förändring, inte upprätthållare av politik. De bör bemyndiga, inte övermanna; inspirera, inte kräva. Kom ihåg att en ledare som väcker passion snarare än rädsla kommer att se sitt teams prestation brinna som en löpeld.


4. Autonomi: Ingrediensen för innovation

Autonomi och förtroende föder innovation. När anställda känner att de har kontroll över sitt arbete tar de ägarskap. Och med ägande kommer en drivkraft att utmärka sig, att göra saker bättre, att växa. Tänk på detta: ger ni era lag utrymme att manövrera, experimentera, misslyckas och lära sig?


5. Erkännande: Ditt Elixir för Engagemang

Igenkänning är den mest potenta drycken i din arsenal. Det handlar inte bara om lönehöjningar eller årliga bonusar; det är det dagliga erkännandet, det offentliga lovordet, det uppriktiga tacket. När erkännande delas ut generöst, multipliceras motivationen.


6. Välbefinnande: Grunden för prestation

En utmattad, utbränd anställd är en omotiverad anställd. Ditt teams välbefinnande bör vara oförhandlingsbart. Implementera policyer och metoder som prioriterar mental hälsa, balans mellan arbete och privatliv och fysisk hälsa. En välanställd är en källa av produktivitet.


Kostnaden för passivitet

Kostnaderna är höga. Bristfällig motivation är roten till underprestation, som manifesterar sig i missade deadlines, försämrad kvalitet och en giftig kultur av självbelåtenhet. Ekonomiskt är skadorna mätbara i dollar förlorade på grund av ineffektivitet, men de långsiktiga effekterna är ännu mer förödande: en förlamad innovationspipeline och en talangexodus.


Neurovetenskap låser upp lösningen

Neurovetenskap säger oss att motivation inte bara är en växling som ska vändas utan ett tillstånd som ska odlas. Dopamin, "belöningsmolekylen", är central för motivationsdrift. Serotonin spelar in i känslorna av betydelse och status, och påverkar engagemangsnivåerna. Oxytocin påverkar förtroende och bindning inom team, och endorfiner blockerar smärta och stress, vilket leder till större uthållighet i uppgifter.



Ta åtgärder: Praktisk övning

Låt oss nu översätta teori till praktik. Här är en enkel övning: Genomför en "Fredagsvinster"-session. Samla ditt lag varje fredag och be dem dela med sig av en liten vinst från veckan. Detta kommer inte bara att avsluta veckan på en hög ton och släppa en cocktail av positiva neurotransmittorer utan kommer också att skapa förutsättningar för en motiverad start nästa vecka.


Berättelser från verkligheten

Tänk på fallet med ett medelstort teknikföretag som står inför kroniska produktförseningar. Genom att tillämpa neurovetenskapens principer flyttade de sitt fokus till inneboende motivation – att hjälpa anställda att hitta personlig tillfredsställelse i sitt arbete.


De introducerade också högpresterande coachning som satte tydliga, utmanande men ändå uppnåeliga mål. Resultaten? En 30 % minskning av projektförseningar och en märkbar förbättring av teammoralen.


Ett bra tips att prova: "De fem varför" - när en anställd missar ett mål, fråga dem varför. Fråga sedan varför den anledningen finns, och så vidare, fem gånger. Denna övning avslöjar ofta en grundorsak som kan åtgärdas och omformar de nervbanor som är förknippade med deras arbete.


Genom att se underprestationer genom en lins av empati och vetenskap kan du diagnostisera de dolda orsakerna och skräddarsy dina strategier för att ombilda din organisations neurala kretsar. Det här handlar inte bara om att lösa ett problem – det handlar om att låsa upp den mänskliga potentialen som driver ditt företag framåt.


Brighter Leaders High Performance tillvägagångssätt:

På Brighter Leaders är vi specialiserade på att omvandla kämpande team till högpresterande kraftpaket. Våra skräddarsydda högpresterande coachingprogram fokuserar på att förbättra ledarskapsförmågan, främja en kultur av ständiga förbättringar och ta itu med de grundläggande orsakerna till underprestation.


VÃ¥r coaching inkluderar:

Ledarskapsutveckling: Ge chefer och VD:ar möjlighet att föregå med gott exempel.

Team Building: Skapa sammanhållna team som stödjer varandras tillväxt.

Performance Management: Implementera strategier för ständiga förbättringar.


319 views0 comments
bottom of page