top of page
Sök

Lås upp hjärnans kraft: Hur neurovetenskap förvandlar anställdas potential till topprestanda

Uppdaterat: 10 okt. 2023Brist på kompetens och utbildning är en stor fråga. Vissa anställda kanske helt enkelt inte har den nödvändiga kompetensen eller utbildningen för att utföra sina uppgifter effektivt. Att investera i medarbetarutveckling kan förbättra prestationer och lösa många hjärtesorger.


Låt oss dela Jennys historia:

Varför Jennys befordran förändrade vårt sätt att se på träning: En dyk i neurovetenskap

"Gissa vem som fick befordran?" Jenny brast in en måndagsmorgon, hennes ansikte strålade av en blandning av överraskning och upprymdhet.


De flesta av oss kände Jenny från hennes tidiga dagar – en anställd med massor av entusiasm men, ärligt talat, lite vilsen i branschens krångligheter.


Det som förvandlade Jenny var inte bara tid, utan ett företagsbeslut som sammanflätade neurovetenskap med medarbetarutveckling. Låter fancy, eller hur? Låt mig dela upp det åt dig.


Jennys hjärna på dag ett

Föreställ dig Jennys hjärna som en stad. När hon började var vägarna mestadels grusvägar. Kunskap var som en bil som försökte ta sig från ena änden av staden till den andra genom att använda dessa obanade vägar. Ojämn, långsam och ganska ineffektiv.


Det är där neuroplasticitet kommer in i bilden. Med enkla ord betyder det att vår hjärna har förmågan att asfaltera dessa vägar, vilket gör dem smidigare och bredare ju mer vi använder dem. Men Jenny behövde rätt verktyg och material – utbildning – för att starta den konstruktionen.


Gå in i högpresterande coachning

Det är här Brighter Leaders roll, som ett högpresterande coachingföretag, spelar sin roll. Se det som att införa höghastighetståg till Jennys stad. Vi gav henne inte bara information; vi försåg henne med strategier för att använda den informationen och förvandla hennes hjärnas smutsspår till livliga motorvägar.


Dagen kom då hon räddade ett projekt genom att komma på en lösning som ingen annan kunde komma på... Det var Jennys nya, effektiva hjärnmotorvägar på jobbet.


Vad betyder det för företaget?


  • Brainpower Boost: När vi hjälper våra kollegor att asfaltera dessa hjärnans motorvägar, arbetar de inte bara snabbare – de tänker skarpare, förnyar bättre och hanterar problem som proffs.

  • High Spirits All Around: Har du någonsin märkt att våren i dina steg efter att du har lärt dig något nytt? Det är dopamin - hjärnans egen "må-bra" juice. Mer lärande? Mer dopamin. Gladare medarbetare.

  • Redo för vad som händer härnäst: Vi kan inte förutse framtiden, men vi kan förbereda oss för den. Utbildning beväpnar ditt team med en verktygslåda, redo för vilken utmaning som helst som kommer härnäst.

  • Bättre gemenskap: Kommer du ihåg den där teambuilding-workshopen? Att lära sig tillsammans ökar vårt må bra-hormon, oxytocin.

Så varför spelar Jennys marknadsföring någon roll?

Jennys resa från bara ytterligare en entusiastisk anställd till nybefordrad är inte bara en feel-good-historia. Det är ett bevis på vad som händer när vi investerar i potential. Med rätt utbildning och en nypa neurovetenskap kan vem som helst i ditt team eller din organisation bli nästa Jenny.


Så nästa gång du tänker på kostnaden för den träningssessionen eller workshoppen, kom ihåg Jennys stad av hjärnvägar. Vem vet, med rätt utveckling kan dina anställdas stad bli nästa livliga metropol med alla de goda effekterna av ett team som presterar på höga nivåer.


Investering i medarbetarutveckling: ett neurovetenskapligt perspektiv

I prestationsvärlden, oavsett om det är inom sport, konst eller företagssfären, erbjuder neurovetenskapens grundsatser djupgående insikter om mänsklig potential och prestationer.


Kärnan i många organisatoriska utmaningar är en underliggande princip: de anställdas kognitiva och neurala kapacitet. När anställda saknar nödvändiga färdigheter eller utbildning för att prestera effektivt, handlar problemet inte bara om den saknade kunskapen. Det handlar om hjärnans förmåga att bearbeta, anpassa och utföra komplexa uppgifter effektivt.


Den neurologiska grunden för kompetensförvärv

Låt oss börja med ett grundläggande koncept: neuroplasticitet. Denna term hänvisar till hjärnans inneboende förmåga att koppla om och stärka neurala banor baserat på erfarenhet och lärande. Varje gång en anställd lär sig en ny färdighet eller information, omformar de bokstavligen hjärnans neurala landskap.


Ordspråket "använd det eller förlora det" är inte bara ett motiverande uttalande; det är en återspegling av hur våra hjärnor fungerar. Utan rätt kompetens eller utbildning är anställda inte bara mindre effektiva på sina jobb utan de går också miste om denna viktiga process för hjärnans utveckling.


Högpresterande coachning: Beyond Knowledge Transfer

Som ett högpresterande coachingföretag har vi haft förmånen att arbeta med fantastiska affärsmän. Kärnprincipen förblir konsekvent: för att optimera prestanda måste vi inte bara överföra kunskap utan också främja en miljö där hjärnan kan anpassa sig, växa och befästa nya lärdomar.


Tänk på en maratonlöpare. Det räcker inte att bara förstå mekaniken med löpning. Idrottaren måste träna, pressa sin kropp och sinne, anpassa sig till längre distanser och bygga uthållighet.


På samma sätt, i en företagsmiljö, kan en anställd förstå en uppgift intellektuellt, men utan övning, vägledning och upprepning kan deras hjärna inte finjustera de nödvändiga neurala banorna för toppprestanda.


Fördelar med att investera i medarbetarutveckling:


Förbättrade kognitiva förmågor: Kontinuerlig träning och kompetensutveckling kan bokstavligen öka en anställds kognitiva förmågor. När nya neurala banor bildas blir anställda snabbare tänkare, bättre problemlösare och skickligare på att hantera komplexa uppgifter.


Ökat engagemang och motivation: Ur ett neurokemiskt perspektiv stimulerar inlärning frisättningen av dopamin – en signalsubstans som förknippas med njutning, belöning och motivation. Detta innebär att när anställda lär sig och växer blir de mer engagerade och motiverade, vilket leder till ökad arbetstillfredsställelse.


Framtidssäkra ditt team: Världen förändras ständigt. De företag som frodas är de som är smidiga och anpassningsbara. Genom att investera i medarbetarutveckling förbättrar du inte bara nuvarande kompetens utan utrustar också ditt team för att hantera framtida utmaningar.


Stärka sammanhållningen i teamet: Samarbetande träningspass kan öka oxytocinnivåerna – ett hormon kopplat till att knyta band och social anslutning. Detta förbättrar inte bara mellanmänskliga relationer inom teamet utan främjar också en mer samarbetsvillig och harmonisk arbetsmiljö.


Brist på kompetens och utbildning är inte bara ett underskott på ett CV eller en lucka i ett företags arbetsflöde. Ur ett neurovetenskapligt perspektiv representerar det outnyttjad kognitiv potential.


Genom att investera i medarbetarutveckling kan organisationer inte bara katalysera tillväxten av sin personalstyrka utan också utnyttja den otroliga neuroplastiska kraften i den mänskliga hjärnan. Och som ett högpresterande coachningsföretag kan vi intyga: när vi låser upp hjärnans potential finns det ingen gräns för vad vi kan uppnå.


Vårt egenutvecklade MSE™-system låter våra kunder gå från en lidande situation till att surfa över vågorna. I sin senaste bok ger Brighter Leaders VD, Lizzie Claesson, dig praktiska tips om hur du kan utnyttja din verklig potential.


Om du har en teammedlem som inte är på den prestationsnivå som du vill, låt oss erbjuda dig 20 minuter för att upptäcka vad som inte fungerar och hur du kan återställa situationen och slutligen få honom eller henne att lossna och överträffa förväntningarna!

188 visningar0 kommentarer

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page